De stekker gaat uit Google Health: gebrek aan gebruikers, gebrek aan revenuen

Google heeft aangekondigd per 1 januari 2012 de stekker uit Google Health te trekken. Google bericht dat gebruik van Google Health achterblijft bij de verwachtingen en daarmee niet voldoet aan Google’s doelstelling om met Google Health een grote impact te maken in de zorg.

Google startte in 2008 met Google Health, een internettoepassing waarmee online medische gegevens bijgehouden kunnen worden. Google Health is opgezet als een Personal Health Record met de mogelijkheid om vanuit de persoonlijke medische gegevens van de gebruiker gericht door te zoeken naar relevante informatie van bijvoorbeeld zorgaanbieders.

Voor Google, dat zijn successen meet in termen van miljarden (gebruikers, omzet) en double digit growth was de groei van Google Health te beperkt. Ondanks de wind in de zeilen van de patient empowerment beweging, wist Google Health maar beperkt zijn weg te vinden naar zorgprofessionals, en kwamen revenuen niet op gang. Een goede analyse van de ware redenen van het uitblijven van grootschalig succes in de Techcrunch blog hier: Why Google Health Really Failed—It’s About The Money.

Ook zeer van toepassing op eHealth innovaties in Nederland.
Belangrijke les: Gebrek aan duurzame financiële prikkels waardoor Google Health niet massaal werd omarmd door patiënten, professionals en payers / verzekeraars. Werkende business modellen op basis van structurele en duurzame financiële prikkels zijn een absolute voorwaarde voor verdere opschaling van eHealth, zoals al eerder verwoord in de blog Nederland eHealth-land. Hier ligt een dringende taak voor veldpartijen en overheid om hier de stappen te zetten. De KNMG, NPCF, eHealthNu en NVEH hebben inmiddels het voortouw genomen voor een Nationale Implementatie Agenda eHealth.

Microsoft heeft inmiddels laten weten door te gaan met Microsoft HealthVault, en bedankt Google voor het pionierswerk.

Pim Ketelaar, juni 2011

Share
Dit artikel is geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.